Minimalna porušna sila

Minimalna porušna sila (krajšava MBS, angl. minimum breaking strength) je podatek, ki ga navede proizvajalec opreme, in pove silo, ki je ob enkratni obremenitvi potrebna za porušenje izdelka (na primer pretrganje traku ali lom vponke). Podatek običajno pride v spremljavi drugega podatka, največje delovne obremenitve (WLL): slednji podaja silo, ki je med običajno uporabo ne smemo preseči, če ne želimo poslabšati zagotovljenega MBS. Oprema, ki je bila med uporabo izpostavljena obremenitvam nad WLL, se lahko poruši pri sili, manjši od MBS. Drugi dejavniki, ki lahko povzročijo odpoved pri silah, manjših od MBS, so starost izdelka, poškodbe ter nepravilna uporaba.

Pri oceni tveganj moramo upoštevati, da je karakteristika MBS izmerjena v idealnih okoliščinah. Minimalno porušno silo trakov se, na primer, meri na napravah, na katerih je trak ovit okoli dveh valjev velikega premera. V banani je premer pritrdilnega elementa manjši, zato se lahko trak v njej pretrga tudi pod navedenim MBS. Nekateri proizvajalci zaradi tega razhajanja posebej navajajo tudi podatek o MBS, ki velja za uporabo z banano.

Porušno silo tekstilnih izdelkov (trakovi, vrvi) še zlasti zmanjša uporaba vozlov. Zmanjšanje je močno odvisno od tipa vozla ter od materiala, iz katerega je tekstilni izdelek napravljen, zato ga je težko oceniti, a za prvi približek velja, da z vozlom izgubimo okoli 50 % nosilnosti.

Tveganju zaradi vseh omenjenih nedoločenosti se izognemo z dovoljšnjim varnostnim razmerjem.

© 2022 SlackAlien