Varnost

Visokovanje na edinstven način združuje gibanje, prisotnost, zanos in lepoto. A moramo seveda biti živi, da lahko vse to izkusimo znova in znova. Varnost je zato naša prva prioriteta. Da bomo lahko še dolgo visokovali, se držimo naslednjih vodil:

 • Na trak vedno stopamo navezani.
  Preden zapustimo sidišče, preverimo, da imamo pas pravilno nameščen in da je vozel na visu pravilno zavezan.
 • Vse komponente visokice so podvojene.
  V sicer malo verjetnem, a vseeno mogočem primeru, da bi kaka od komponent popustila, bi njeno vlogo prevzela rezervna. S tem se zavarujemo pred skritimi napakami na opremi ter nepričakovanimi zunanjimi dejavniki.
 • Uporabljamo namensko in strokovno izdelano opremo.
  Specifikacije opreme vedno preverimo, jih pri uporabi spoštujemo ter poskrbimo, da se obremenitve, ki jim je izpostavljena, gibljejo znotraj zanjo predpisanih meja. Naši sistemi so vedno načrtovani z ustreznim varnostnim faktorjem, kar pomeni, da so sposobni varno prenesti tudi nekajkrat višje sile, kot so jim izpostavljeni med visokovanjem.
 • Visokice postavlja dobro izurjena in izkušena ekipa.
  Začetnike rade volje vključimo v proces postavljanja, a vedno pod budnim nadzorom izkušenega mentorja. Tako poskrbimo, da se znanje prenaša na čim večji del ekipe.
 • Svoje znanje ves čas izpopolnjujemo.
  Sledimo razvoju smernic in dobrih praks na področju visokovanja in jih upoštevamo pri svojih dejavnostih.
 • Tako pri postavljanju kot pri navzovanju se držimo principa dvojnega preverjanja.
  Vse ključne komponente sistema pred uporabo pregledata vsaj dve usposobljeni osebi. Preden stopimo na trak, poprosimo kolega, da za nas naredi varnostni pregled in potrdi, da imamo pas pravilno zapet ter da je vozel na visu pravilno zavezan.
© 2022 SlackAlien